DEZYNFEKCJA
DEZYNSEKCJA
DERATYZACJA
Go to Top

Omacnice

Omacnice, Omacnica spichrzanka (Plodia interpunctella) potocznie zwana molem spożywczym – motyl nocny (ćma) z rodziny omacnicowatych. Skrzydła o rozpiętości 14-18 mm, przednie w nasadowej części żółtawe. Poczwarka brązowa o długości 7 mm.

Występowanie

Gatunek stosunkowo wytrzymały na niskie temperatury, umie przetrwać w nieogrzewanych pomieszczeniach. Żeruje zwłaszcza na suchych pokarmach takich, jak: cukier, kasze, mąka i otręby.

Rozwój

Gąsienice wykluwają się z jaj po około 10 dniach, stadium larwalne trwa do 288 dni, dorosłe osobniki żyją do 14 dni. Pożywienie Żerują w rozdrobnionych produktach pochodzenia zbożowego (mąka, kasze, pasze), a także w orzechach, suszonych warzywach, owocach, grzybach, ziołach, w kakao i wyrobach cukierniczych.

Zagrożenia

Zanieczyszcza produkty spożywcze, uszkadza nasiona i ziarna. Skleja ziarno i cząstki jedzenia w bryły przez co stają się niejadalne i bezużyteczne.

Zwalczanie

W zakładach przemysłowych dezynsekcje środkami chemicznymi lub za pomocą promieni podczerwonych i ultrafioletowych, w warunkach domowych możliwe wymrażanie i wygrzewanie.

 

Wszystkie szkodniki.

 

Źródło obrazu: www.wikipedia.pl