GHP – Dobra Praktyka Higieniczna to działania, które muszą być podjęte, i warunki higieniczne na rzecz zapewnienia bezpieczeństwa i jakości. Dzięki zastosowaniu odpowiednich metod i procedur eliminuje się zagrożenia dla zdrowia.
Stosowanie zasad GHP obejmują między innymi:
- Lokalizację i otoczenie obiektu,
- Procesy mycia i dezynfekcji,
- Kontrolę odpadów,
- Zabezpieczenie przed szkodnikami,
szkolenie personelu, - Prowadzenie dokumentacji i zapisów GHP
IPM – Zintegrowane Zwalczanie Szkodników (Integrated Pest Management ) – jest pewnym, zaplanowanym procesem zapobiegania i ewentualnie zwalczania szkodników, metodami które są proste, niedrogie i bezpieczne dla ludzi i środowiska. IPM skupia się na usuwaniu przyczyn bytowania szkodników poprzez minimalizację dostępu do żywności, wody i kryjówki. Inne określenia IPM:
- Innowacyjne zwalczanie szkodników
- Inteligentne zwalczanie szkodników
HACCP – Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli, procedury mające na celu zabezpieczenie żywności poprzez identyfikację, oszacowanie skali i możliwości wystąpienia zagrożeń podczas całego procesu produkcyjnego oraz procesu obrotu żywnością. Skutkiem wprowadzenia systemu HACCP jest określenie metod eliminacji lub zmniejszenia zagrożenia oraz opracowania działań korygujących.
System HACCP opiera się o 7 zasad:
- Identyfikacja zagrożeń i opisanie środków zapobiegawczych
- Identyfikacja krytycznych punktów kontroli
- Identyfikacja limitów krytycznych
- Ustalenie systemu monitorowania
- Określenie działań korygujących
- Ustalenie procedur weryfikacji systemu
- Ustalenie procedur zapisów