DEZYNFEKCJA
DEZYNSEKCJA
DERATYZACJA
Go to Top

Roztocza

Roztocza (łac. Acari.) należą do rzędu pajęczaków. Są to stworzenia o wielkości od 0,1 mm do 30 mm. Ich wspólną cechą jest zlanie głowotułowia z odwłokiem i brak śladów segmentacji na zewnątrz.

Występowanie

Zamieszkują wszystkie strefy klimatyczne, również obszary polarne. Dostosowały się do różnych środowisk: żyją w glebie, kurzu domowym, w strefie przybrzeżnej środowisk słodkowodnych, a nawet w gorących źródłach.

Rozwój

Średnio cykl rozwojowy trwa 3-4 miesiące, pod koniec którego samica składa około 30-50 jaj.

Pożywienie

W warunkach naturalnych głównym pożywieniem dla roztoczy są: złuszczony naskórek ludzki i zwierzęcy.

Zagrożenia

Głównym zagrożeniem ze strony roztoczy są alergeny, a dokładniej wszechobecne w powietrzu ich odchody, które zawierając białko. Dodatkowo niektóre gatunki mogą przenosić choroby, bądź są np. szkodnikami w magazynach.

Zwalczanie

Specjalistyczne zabiegi walki z roztoczami polegają na ozonowaniu pomieszczenia, zastosowaniu oprysku środkami chemicznymi o formulacji mikro-kapsułkowej lub użyciu komory dezynfekcyjnej zwalczającej roztocza za pomocą ciepłego powietrza powyżej 60oC

Wszystkie szkodniki.

Źródło obrazu: www.wikipedia.pl