DEZYNFEKCJA
DEZYNSEKCJA
DERATYZACJA
Go to Top

Grejpfrutowa dezynfekcja.

Jak wykonać dezynfekcję blatu kuchennego, zlewu, armatury? Wystarczy Ci ocet, grejpfrut i słoik. Małym nakładem pracy uzyskasz tani preparat dezynfekujący.  A oto przepis

 

Grejpfrut dokładnie umyj i osusz. Obierz go i odetnij od jego skórki całą białą część. Wszelkie resztki miąższu lub otaczającej go białej łupinki mogą zapleśnieć lub rozpuścić się w occie. Umieść skórkę grejpfruta w szklanym słoiku i zalej octem. Zakręć słoik i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na około tydzień. Z czasem ocet zacznie zmieniać kolor i przesiąkać zapachem grejpfruta. Po upływie tygodnia przelej ocet do menzurki i dodaj około 6 kropel olejku z drzewa herbacianego. (olejek z drzewa herbacianego możesz zastąpić ekstraktem z pestek grejpfruta). Gotowy preparat przelej do butelki z atomizerem.

Niezbyt dobrze połączy się on z octem, dlatego pamiętaj, żeby przed każdym użyciem preparatu dobrze go wstrząsnąć.

Tak przygotowany domowy preparat dezynfekcyjny możesz stosować  do czyszczenia blatów kuchennych, zlewów, armatury, podłóg oraz do odkażania różnych powierzchni. Przyczyni się to zaoszczędzenia pieniędzy oraz ograniczy stosowanie chemii. Przed użyciem go do czyszczenia mebli, zrób test na niewidocznym obszarze, żeby upewnić się, że preparat nie odbarwi drewna.